Людям з порушення зору Звичайна версія

Дії керівників та посадових осіб ПАТ «ЮСБ БАНК» призвели до заподіяння фінустанові збитків майже на 700 млн грн

02.07.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

Info YUSB Bank 1За орієнтовними підрахунками, дії посадових осіб ПАТ «ЮСБ БАНК» заподіялифінустанові збитків майже на 700 млн грн, призвели до неплатоспроможності банку та найголовніше – практично позбавили його кредиторів шансів на задоволення вимог та повернення своїх коштів. При цьому саме цих, фактично «виведених» коштів, вистачило б для задоволення вимог кредиторів у повному обсязі: загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку становить 525,4 млн грн. Натомість за 2,5 роки ліквідації вдалося повернути лише 7 млн грн. Основна причина цього – незадовільна якість активів. 

Попри те, що «на папері» вартість активів, включених до ліквідаційної маси банку, була зафіксована на рівні 1 300,1 млн грн, їх незалежна оцінка є удесятеро нижчою – 143,4 млн грн. Утім, як свідчить практика, і ця цифра – надто оптимістична і не відображає реального стану активів.

73,5% активів банку, балансовою вартістю 955,3 млн грн, – це кредити юридичних осіб. Проаналізувавши наявні в банку кредитні справи корпоративних позичальників, уповноваженою особою Фонду було встановлено, що до моменту запровадження тимчасової адміністрації з установи з використанням механізму кредитування було виведено та привласнено активи банку на значну суму. «Схема», зокрема, полягала у кредитуванні групи контрагентів – 11 юридичних осіб, що мають ознаки пов’язаних. Здійснена перевірка правочинів свідчить: усі рішення про надання кредитів цій групі позичальників приймались із явним нехтуванням інтересів банку.

Info YUSB Bank 2Загалом цим компаніям було видано кредити на загальну суму понад 520 млн грн. У більшості випадків кредитні кошти опосередковано спрямовувались на погашення раніше наданих банком кредитів, цих та інших позичальників, або – на поповнення та відкриття депозитних рахунків з подальшим оформленням цих коштів у заставу банку для забезпечення кредитних зобов’язань.   

Укладені кредитні угоди однотипні: кожна з компаній-позичальників отримала кредити у сумі від 40 млн грн до 50 млн грн, під 30% річних, на термін до одного року. Першочергово, за умовами кредитних договорів, надання банку будь-яких засобів забезпечення взагалі не передбачалося. І тільки пізніше, після перерахування кількох траншів кредитів, позичальники «передавали» у заставу банку грошові кошти, розміщені на депозитах банку. Фактично це була частина отриманих у цьому ж банку кредитів. 

Ще однією типовою та спільною для цих кредитних угод ознакою є «платоспроможність» копаній-позичальників. Напередодні оформлення угод більшістю із них було задекларовано річний чистий прибуток на рівні від 4 до 17 тисяч гривень. При цьому, тільки щомісячний платіж за кредитами мав становити в середньому 1,2 млн грн. До того ж, на момент оформлення кредитів вони уже мали мільйонні позики у банку.

Виявлені обставини можуть свідчити, що механізм кредитування цієї групи позичальників використовувався посадовими особами банку лише як спосіб заволодіння коштами фінустанови. Жодного платежу за рахунок власних, а не отриманих опосередковано через кредитування/перекредитування інших пов’язаних з банком осіб, позичальники не сплатили, від початку виведення банку з ринку будь-яких розрахунків не проводили і теперішнє місце їх знаходження лишається невідомим.

У результаті, сума заподіяної ПАТ «ЮСБ БАНК» шкоди, у вигляді неповернутої заборгованості, складає 564,3 млн грн. При цьому, повернути хоча б частину цих коштів за рахунок звернення стягнення на предмет застави також неможливо – адже кредити фактично є бланковими, беззаставними.

Щодо більшості компаній господарськими судами порушенні провадження у справах про банкрутство, деякі з них вже ліквідовані.  Під час банкрутства жодних активів виявлено не було, як наслідок – кредиторські вимоги банку не погашені.

Фактично за цією ж схемою, але за участі іншого позичальника – ПрАТ «ФСД-ІНВЕСТМЕНТС», банку було нанесено шкоду на суму майже 126,1 млн грн.

Реалізація різних схем виведення активів довела банк до неплатоспроможності і позбавила його кредиторів (у т.ч. державу Україна, в особі її інституційного органу – Фонду, що виплатив вкладникам банку 64,4 млн грн гарантованого відшкодування) можливості отримати задоволення своїх вимог за рахунок коштів банку.

 На підставі виявлених за час здійснення процедури виведення з ринку неплатоспроможного банку ПАТ «ЮСБ БАНК» фактів Фондом гарантування направлено до правоохоронних органів 11 заяв про вчинені кримінальні правопорушення на загальну суму збитків 871,72 млн грн. За результатами їхнього розгляду до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості про  вчинені  кримінальні правопорушення.

За результатами досудового слідства у кримінальних провадженнях направлено обвинувальні акти та повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень ряду посадових осіб банку та радників Голови правління. Основні статті за якими порушені кримінальні провадження це - ст.190, 191, 209, 205,  ст.364, ст.342, ст.366, ст.367, ст.218-1 КК України.

  Інформацію про схеми виведення активів, виявлені в інших банках, можна переглянути тут.